Wilbur en Orville

Waarom Wilbur en Orville?
Onze kampeertrailer doet die met zijn lichtblauw en wit wel denken aan een vliegtuig. Wel een groot en lomp vliegtuig. Het riep bij ons herinneringen op aan de albatros in de Disneyfilm De Reddertjes. Niet iedereen kent die film weten we inmiddels, maar de beelden van die grote, onhandige albatros die is uitgedost als vliegmaatschappij voor muizen en met horten en stoten op gang komt als hij moet opstijgen stonden ons nog scherp voor de geest. De lompheid en sierlijkheid van ons huis op wielen lijken er zoveel op dat we dat vernoemd hebben. In de film De Reddertjes in Kangoeroeland heet de albatros Orville. Hij volgde de albatros uit deel 1 op, dat was zijn broer Wilbur. Beide vogels zijn door de studio van de geestelijk vader van Mickey, Donald en Goofy vernoemd naar de broers Wilbur en Orville Wright. Dat vonden we ook wel leuk, de luchtvaartpioniers in het begin van de 20e eeuw spreidden immers ook hun vleugels uit op zoek naar het onbekende. Kortom: onze trailer kreeg de naam Orville en de truck die hem voorgaat noemen we Wilbur.

Wilbur
Deze stemmig blauwe Iveco BE-trekker mag je besturen met een B-rijbewijs, maar als je er iets zwaars achter hangt, dan heb je wel een aanhangerrijbewijs nodig (E bij B). We haalden het zonder al te veel problemen, hoewel we allebei één keer een examinator met een slechte dag tegenkwamen. Wilbur is een stevige diesel, die geen enkel probleem heeft om de zware Orville te trekken. Sterker nog, als je rondrijdt zonder voel je dat hij zijn broertje mist. Hoewel niet zo uniek als Orville, is Wilbur ook bijzonder: er zijn maar weinig van dit soort voertuigen die je mag rijden met B-rijbewijs, die een dubbele cabine hebben én een koppelschotel voor een oplegger. Met een luchtgeveerde bestuurdersstoel, ruime passagiersstoel, een achterbank met ruimte voor vier personen (die niet té breed in de heupen moeten zijn als je met zijn vieren comfortabel op de Noordkaap wilt aankomen) én een killer-muziekinstallatie hebben we er alle vertrouwen in dat we al die duizenden kilometers wel goed doorkomen!

Orville
Dit is een unieke trailer. En met uniek, bedoelen we uniek: er is er maar eentje van in de hele wereld. De trailer zelf is gemaakt door de Firma Kuiper uit Staphorst, maar bij de start van zijn veelbelovende leven is Orville door een liefhebbende zeilfanaat gebouwd als kampeervoertuig. Zijn huid is geheel uit hout opgebouwd en nog bijna helemaal zonder beschadigingen. Het interieur is ruim, praktisch ingericht en voorzien van een waanzinnige hoeveelheid kastjes, kasten, en andere bergruimte. Overal van die klemmetjes om te voorkomen dat deurtjes en laatjes gaan klapperen bij het overstag gaan. Orville heeft een riant tweepersoonsbed boven de koppelpin, een eethoek die kan transformeren tot een bed waar vier volwassenen met gemak in kunnen liggen en een daktent waar een matras van 1,40 bij 2 meter in past en waar je zowel van buiten als binnen in kan klimmen. Meer dan voldoende slaapruimte voor een gezin van drie, wie wil komen logeren is welkom!

Daarnaast heeft Orville een natte cel met douche, toilet en uit de kluiten gewassen dubbele wasbak (voor de gekleurde én de witte was, denken we), een keuken met drie gaspitten, wasbak en genoeg kastruimte voor een Koninklijk servies. Ingebouwd zijn een rondverwarming voor die koude nachten op de Poolcirkel en een tweetal kluizen voor waardevolle spullen. Daarnaast heeft Orville een buitengewoon grote luifel en bijpassend grondzeil en buitenmeubilair. Op het dak liggen twee zonnepanelen die via een meterkast met omvormer de accu oplaadt om alle 12volt-elektra te voeden: verlichting, warm- en koudwaterpomp en koelkast. Samen met de LPG-tank (voor verwarming, gasfornuis en de buitenaansluiting voor de buitenkeuken/skottelbraai), een groot drinkwaterreservoir, een flinke vuilwatertank én een reserve dieseltank zorgt dat ervoor dat je gerust meerdere dagen in de onbewoonde wereld kan doorbrengen zonder extra stroom of water. Naast charmante gordijnen met vogelpatroon zijn alle ramen voorzien van ingebouwde rolgordijnen die bijna blinderen , zodat we hopen ook in de lichte midzomerpoolnachten goed te kunnen slapen. Tenslotte: Wilbur en Orville hebben allebei een fietsenrek voor twee fietsen.