We gaan op reis!

We gaan op reis!

Via deze blog gaan we jullie de gedurende de reis op de hoogte houden. Om te beginnen met een aantal terugblikken op wat er tot nu gebeurd is. We beginnen in 2018…

We gaan op reis. Maar het duurt nog wel even… Het is het voorjaar van 2018 als we het écht besluiten. We gaan drie maanden weg. Welke drie maanden precies, dat besluiten we later, maar we zetten In de periode april tot augustus van 2020 alvast met potlood in onze agenda’s: GROTE REIS.

Waarom? Dat is eigenlijk heel simpel: omdat we gek op reizen zijn. Wij zijn van die jeuk-opwekkende mensen die geloven dat reizen het enige is waar je rijker van wordt door er geld aan uit te geven. Omdat het kennismaken met nieuwe plekken, mensen, landschappen en situaties eigenlijk een beetje verslavend is en je die ‘high’ nooit helemaal vergeten kan. Omdat we in 2013 en 2014 vier maanden met z’n tweeën op reis zijn geweest en we daar nog steeds van genieten. Omdat het je relatie sterker maakt – zolang het goed gaat natuurlijk…

Ook met zijn drieën, maar nog zonder Thomas… (Nieuwjaarsdag 2014, VAE)

Thomas wordt op 8 augustus 2020 4 jaar oud en de maand erna zal hij naar de basisschool gaan. We weten dat het vanaf dan niet zomaar mogelijk zal zijn om hem een paar maanden mee te nemen, dus we pakken de kans nu het nog kan. Voor de leerplichtambtenaar mag het natuurlijk in dat eerste jaar school nog prima om hem een tijdje weg te halen. Maar ook in 2018 – hij moest nog twee worden – zagen we al dat hij zin in school zal hebben tegen die tijd. Hij is nieuwsgierig, leergierig en vooral buitengewoon talig. Hij praatte toen al de oren van onze kop en we wisten dat dat de jaren erna niet minder zou worden. Hij trekt zich heel erg op aan oudere kinderen en hoewel hij lief is voor baby’s, wisten we dat hij het moeilijk zal hebben als hij straks de oudste op de crèche zal zijn. En gelet op de samenstelling van de groepen zagen we dat hij al snel één van oudsten zou zijn en de laatste maanden écht de oudste.

We hebben al bedacht dat het waarschijnlijk is dat als Thomas later groot is, zijn eerste herinneringen aan deze reis zijn. Voor ons zullen de herinneringen aan onze wereldreis altijd een prachtig deel zal zijn van wie we samen zijn en we hopen dat deze nieuwe reis ons gezin ook veel moois zal brengen. Tegelijkertijd beseffen we dat het ook wel ongelukkig is om zo’n jong kind drie maanden weg te halen bij vriendjes en vriendinnetjes. Hij zal behoefte krijgen om met andere kinderen te spelen. Om die reden denken we meer aan een reis door Europa en dan vooral landen waar net als in Nederland behoorlijk wat speeltuinen en andere dingen voor kinderen zijn. Dan kunnen we ons schuldgevoel tenminste afkopen met bezoekjes aan afschuwelijke plekken met klimtoestellen, kussens in primaire kleuren, chloor en te veel lawaai.

Toen we door Afrika en Azië reisden mijmerden we al over de reizen die we zouden gaan maken later. We wisten nog niet of het ons gegeven zou zijn ouders te worden en troostten ons bij voorbaat aan de gedachte dat als dat niet zou lukken we tenminste veel zouden kunnen reizen door warme, moeilijke en bizarre landen. En als het wel zou lukken of we werden echt een stuk ouder, dan is er in Europa ook nog wel heel veel te beleven. We kenden Oost-Europa, maar hadden er nog veel te weinig van gezien. Zuid-Spanje, Schotland en Scandinavië moeten allemaal  prachtig zijn. En ook toen dachten we al aan reis rond de Oostzee met eigen vervoer. Kortom: we gaan richting de Noordkaap.

Maar ja, dat moesten we dus wel eventjes regelen. Vorige keer kon Relinde als Rijksambtenaar inloggen in P-direct, twee weken bijkopen en dan was het al snel geregeld. Maarten had toen écht iets te regelen en nadat het plan dat hij eerst mondeling en toen op papier had ingediend werd afgewezen nam hij ontslag. Nu – als zelfstandige – is het niet zo lastig meer. Maar nu moest Relinde het gesprek aangaan. Dus kwam het moment om het eens met haar baas te bespreken: “Michiel, ik zou graag in 2020 een paar maanden op reis gaan en denk dat ik dan onbetaald verlof wil opnemen. Kan dat?” Michiel bleek niet helemaal van gisteren: “En als ik nou nee zeg, neem je dan ontslag?” Kortom: het was snel geregeld. Vanaf 1 mei gaan we op reis!

Één reactie

  1. Natasja Blankert schreef:

    Leuk, zie ik ook nog wat van de wereld! Ik kijk mee.
    Veel plezier en doe vooral wat ik niet zou doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *