De Route

Als je drie maanden van huis gaat kan je onmogelijk vooraf precies bepalen welke stukken je elke dag gaat rijden. En: we hebben zes jaar geleden al geleerd dat de grootste fout die je kan maken is om té ver vooruit te plannen. Maar toch helpt het wel als je een ruw idee hebt van de route die je wilt afleggen. Bovendien leek het ons leuk om onderweg nog af en toe lieve mensen tegen te komen en dan moeten we toch ook wat duidelijkheid geven waar je ons dan zoal tegen kan komen…

Deel 1: Duitsland en Polen
Duitsland is veel mooier dan de meeste Hollanders willen toegeven. Er zijn prachtige plaatsen waar we graag naar toe zouden gaan (het eiland Rügen moet prachtig zijn, de stad Berlijn hebben we allebei gezien, maar nooit samen en het is wel een stad die heel goed voelt). Maar toch gaan we waarschijnlijk snel door naar Polen. De reden: we weten dat we in het begin toch nog niet ‘in de flow’ zullen zitten. Dat duurt altijd een paar dagen en dan kan je maar beter wat kilometers maken. In Polen zullen we een aantal voormalige Hanzesteden bezoeken: Szczecin (de oude Duitsers onder jullie kennen dat nog gewoon als Stettin), Toruń (Thorn) en Gdansk (Danzig). Prachtige, Middeleeuwse steden waar ook voldoende campings in de buurt zijn, hopen we. Ook zullen we in het merengebied in het Oosten van Polen bivakkeren, misschien gaan we daar op zoek naar de Europese bizon (wisent).

Deel 2: Baltische Staten
Als we een week of twee onderweg zij verwachten we langzamerhand in Litouwen aangekomen te zijn als eerste van de Baltische Staten. Deze Kwik, Kwek en Kwak van Europa zijn voormalige Sovjetlanden en moeten een prachtige mix bieden van uitgestrekte bossen, stralende kusten en grauwe communistische flatgebouwen in combinatie met een florerende start-up vibe in de moderne en bruisende steden. We zullen de feestvierende Engelsen op vrijgezellenweekend waarschijnlijk mijden, maar hopen hier wel wat kastelen en oneindige bossen mee te pikken.

Deel 3 Finland
Rond 1 juni zitten de eerste maand erop en pakken we de boot van Tallin in Estland naar Helsinki in Finland. We kiezen ervoor om niet met onze hele combinatie door de Russische douane te gaan, omdat we geen zin hebben om elk kauwgompotje te moeten openmaken. Kort nadat wij in Finland aankomen zullen ook Opa Ei en Oma Lies in Helsinki aanlanden en met hen rijden we een paar dagen op. We zullen langs het uitgestrekte merengebied komen en hopen tegen de Russische grens aan beren te gaan zien. Als we in Rovaniemi afscheid van Opa en Oma nemen kunnen we nog even op bezoek in het dorpje van de Kerstman voordat we het grootste-land-van-Europa-dat-geen-echt-land-is in zullen gaan: Lapland.

Deel 4: Lapland
De Sami bewonen dit uitgestrekte deel van Noord-Europa dat in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland ligt. Het stikt hier naar we begrijpen van de rendieren en als we de plaatjes mogen geloven lopen al die Sami nog hun kuddes te hoeden in traditionele klederdracht. In praktijk zal dat wel meevallen denken we. Hoewel het op zichzelf natuurlijk onzin is, voelen de decadente reizigers in ons een onbedwingbare behoefte om de Noordkaap ‘af te vinken‘. We zullen dus hemel en aarde bewegen om – ook als we onderweg vertraging of andere pech meemaken – écht de Noordkaap te bereiken. De stalen wereldbol die hier staat is weliswaar nog zo’n 1500 meter zuidelijker dan een puntje van een schiereiland iets verderop, maar toch is dit een soort van ‘moetje‘ voelen we.

Deel 5: Noorse Fjorden
Vanaf Nordkapp dalen we weer af naar huis. Om te beginnen langs de fjorden in Noord-Noorwegen. Om precies te gaan rijden we richting de (schier-)eilandengroep De Lofoten. Aan het begin daarvan zullen we Oom Pieter, Tante Marlous, Koene, Kate en Koosje ontmoeten, met wie we de onwaarschijnlijk mooie natuur en uitzichten op de Oceaan gaan beleven. Hier schijn je vanaf het land walvissen te kunnen zien zwemmen en de wegen, landschappen en dorpjes moeten van een ongekende schoonheid zijn. Na een paar dagen met de familie uit Het Zand zullen we de boot naar Bodø op het vasteland nemen.

Deel 6: Zweden en Denemarken
Vanaf hier heeft de route eigenlijk nog de meeste vrijheid. We zullen besluiten waar we vanaf Bodø Zweden in zullen rijden en waar we in het land van Ikea en Abba de oversteek naar de Oostzee zullen maken. Net als in de rest van dit deel van de wereld geldt in Zweden het recht om te mogen wildkamperen, ook op land dat in particuliere handen is. Langs de Oostzeekust rijden we vervolgens naar Stockholm, een stad waar Relinde al eerder was en graag terugkeert.
Over het hoofddoel in Denemarken kunnen we kort zijn: Legoland. Thomas is gek op Lego en we kunnen eenvoudigweg niet om Billund heen dus. Op dit moment hebben we in onze planning nog veel ruimte en we houden ons dus meer dan aanbevolen voor tips voor Zweden en Denemarken.